KENTSEL DÖNÜŞÜMLERDE BİNA YIKIMI

KENTSEL DÖNÜŞÜMLERDE BİNA YIKIMI

Kentsel Dönüşümlerde Bina Yıkımı

 Kentsel Dönüşüm, ilk olarak 17 Ağustos 1999 yılında gerçekleşen Gölcük merkezli Marmara Depremi’nin sonucunda birçok binanın yıkılıp birçok insanın evsiz kalmasıyla bu büyük proje gündeme gelmiştir.

 Kentsel Dönüşüm, şehrin ya da ilçenin bir bölümünün belirlenen proje kapsamında, mevcut yapıların (deprem ya da benzeri durumlar sonucunda risk oluşturacak duruma göre belirlenir) riskli sınıfta olması durumunda can ve mal kaybını minimuma indirmek için yapılan kamusal bir çalışmadır.

 

Kentsel Dönüşümde İzlenen Adımlar

 

1)      Durum Tespiti: Kentsel Dönüşümün ilk hazırlık aşamasıdır. Kaçak yapılan katlar, çökme ihtimali gibi kamusal projenin yapımını riske sokabilecek bütün olası durumlar incelenir ve ‘Durum Tespit Raporu’ oluşturulur.

2)      Riskli Raporu: Durum Tespit Raporu sonucunda riskli yapıların hepsi belirlenir, herhangi bir itiraz çıkmamışsa Risk Raporu gerekli birimlere iletilir ve Kentsel Dönüşümün resmi olarak ilk adımı atılmış olur.

3)      Doğru Firma Seçimi: Bina yıkım hususunun en önemli adımıdır. Binlerce vatandaş evini kentsel dönüşüm projesine emanet ettiği için mağdur oldular. İflas ederek projeyi yarıda bırakan, yeterli tecrübeleri olmadığı için kullanılamayacak kötü projelerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu gibi olumsuz sonuçlar ile karşılaşmamak için firma seçimi çok önemlidir.

4)      Tahliye ve Yıkım: Riskli yapılar kesin olarak belirlendikten sonra İl ya da İlçe belediyesi tarafından tahliye süreci başlatılır. Maksimum 60 gün kadar süren bu tahliye sürecinin ardından elektrik, su, doğalgaz gibi yıkım esnasında riskli ortam yaratabilecek bütün hizmetler sonlandırılır. Bu işlem de sona erince ‘Önce Güvenlik’ çalışma felsefesini benimsediğimiz MTKA İnşaat Şirketi olarak yıkım işlemini, gerekli tüm önlemleri almış bir şekilde başlatırız.

5)      Projenin Yapımına Başlanması: Yıkımdan önce ve sonrasında, bina yapım aşamasına geçmeniz için geri dönüşümü olabilecek malzemeleri ayırır, arta kalan molozu bölgeden uzaklaştırarak size tertemiz bir zemin bırakmış oluruz.

 

 

Kentsel Dönüşüm Yıkımı Hususunda Bilinmesi Gerekenler:

 

 Başlı başına yıkım süreci, hem can hem de mal açısından kilit bir noktadır. Eğer seçilen firma yıkım işlemini başarı ile gerçekleştiremez ya da yıkım arazisinde moloz bırakırsa sonraki süreçte hem çalışacak işçilerin sağlığı hem de iş makinelerinin mali durumları için riskli bir ortamın oluşmasına sebep olabilecektir. Bu olumsuz durumu önlenmesi için Kentsel Dönüşüm yıkımı hakkında, işlem başlamadan önce bilinmesi gereken birkaç önemli husus bulunmaktadır. İşte birbirinden önemli hususlar şunlardır:

•     Hiçbir ayrım yapılmaksızın ya da önemsiz gereken kısımlar göz ardı edilmeden bütün riskli yapılar bildirilmelidir.

•     Yıkıma başlanmadan önce doğalgaz, su ve elektrik gibi bina içerisinde olabilecek bütün faaliyetler sonlandırılmalıdır.

•     Yıkım öncesinde bölgenin etrafı uyarı levhaları ve panolar ile çevrilerek üçüncü kişilerin yıkım bölgesine girişi önlenmelidir.

•     Yıkım sonrasında kullanılabilecek durumda olan bütün malzemeler toplanmalıdır.

•     Arta kalan molozlar ise, nakledilmek üzere (nakil sırasında risk oluşturmayacak şekilde) hafriyat araçlarına yüklenmeli ve arazide en ufak enkaz kalmayacak şekilde temizleme çalışması yapılmalıdır.

•     Arazi teslim edilmeden önce son kontroller yapılmalı, ortada herhangi bir problem yoksa o şekilde bölge teslim edilmelidir.

 

 Kentsel Dönüşüm, prosedürleri ile her ne kadar zor bir işlem gibi gözükse de bilinçli bir şekilde doğru adımlara uyularak yapılırsa hem yıkımı yapacak kişi için hem de bölge sahibi için başarıyla sonuçlanan bir işlem olacaktır.

->MTKA İNŞAAT, ÖNCE GÜVENLİK.

Paylaş: