BİNA YIKIM ANINDA ALINACAK TEDBİRLER
Binalara, farklı sebeplerden ötürü yıkım işlemi gerekebilir. Yıkım işlemi, yeni projeler için hasarlı binaların yenilenmesi için veya farklı kullanım amaçları için yapılabilir. Bina yıkım işlemi, kontrollü yapılması gereken işlemler arasındadır. Kontrollü yıkımlarda aksilikler yaşanmaması için bina yıkım anı sırasında çeşitli tedbirlerin alınması ile mümkün olur. Bu tedbirler alınmaz ise can kaybı veya maddi hasarlara neden olabilir. Bundan dolayı işin ehli bir firma ile yıkımın yapılması gerekir.
Ülkemizde özellikle sık depremlerin olması ve 1999 öncesi tedbir alınmamış binaların fazla olmasından dolayı hasarlı ve 1999 depremi öncesinde yapılan binaların yıkılması gerekir. Hasarlı bina yıkımı ise oldukça zordur. Hasarlı binaların, kontrollü yıkımı sırasında ani çöküşler yaşanabileceği gibi çevresindeki komşu binalara zarar verebilir. Özellikle site içerinde veya denk binalarda yıkım işleminde başka hasarlı binaların kontrolsüz yıkımına neden olabilir. Bundan dolayı komşu binalar göz önüne alınarak ve analiz yapılarak yıkım projesi hazırlanmalıdır. Bina yıkım anı için en önemli tedbirdir.
Moloz Düşmesi Önlemek İçin
Bina yıkım anı sırasında en büyük tehlike binanın parçalarının kontrolsüz düşmesidir. Bunun için tedbirlerin alınması gerekir. Asma iskele(çapraz iskele, yönlendirme iskelesi) kurulumu bina çevre uzunluğuna göre değişir. Binaya uygun iskele kurulmalı. Gerekir ise trafiğe yakın bölgelerde trafiğin kontrollü geçişi sağlanmalıdır. Bu durum için yetkililerden izinler alınmalıdır. Binadan düşebilecek parçaların yıkımdan önce sökülmesi gerekir. Bu sayede etrafa kontrolsüz düşmeler engellenir. Enkazdan parça düşmesi can ve mal kayıplarına yol açabileceği için dikkat edilmesi gereken bir husustur. Diğer bir dikkat edilmesi gereken durum ise toz bulutlarıdır. Bina yıkım anı sırasında çok fazla toz kalkar. Bu tozun minimize edilmesi için yıkıma başlamadan önce gerekli önlemlerin alınması gerekir. Toz sorunu basit bir sorun olarak görünse de araç trafiğine, çevredeki insanlara ve bazı durumlarda hava trafiğinde aksamalara ve kazalara neden olabilir. Bina yıkım anında hasar oluşmaması için, yıkımın uzman kişilerce yapılması gerekir.
Deprem bölgesi olan ülkemizde hasarlı ve orta hasarlı binaların yıkılması, metruk binaların yıkılması sırasında hasar oluşmaması için güvenilir bir firma ile çalışılması tavsiye edilir. Güvenli bina yıkım anı için güvene önem veren bir firma ile çalışılmalıdır. Özellikle riskli bölgelerde geçici olarak sağlamlaştırma yapılması önemlidir. Bu sayede sorunsuz yıkım işlemi yapılabilir.