
ASBESTİN KALDIRILMASINI GEREKTİREN BAŞLICA SAĞLIK SORUNLARI
Asbest tehlikeli bir maddedir ve kaçınılmalıdır. Ancak asbestle teması olan kişilerde her zaman sağlık sorunları olmaz. Hastalık riski birçok faktöre bağlıdır:
- Havada ne kadar asbest var
- Ne sıklıkla ve ne kadar süreyle maruz kaldığı
- Maruziyetin başlamasından bu yana ne kadar zaman geçti
- Kişinin zaten akciğer veya solunum sorunları olup olmadığı ve
- Kişinin tütün içip içmediği
- Asbeste bağlı hastalıklar
Asbest solumak, küçük asbest liflerinin akciğerlerde sıkışmasına ve akciğer dokularını tahriş etmesine neden olabilir. Peki asbestin kaldırılmasını gerektiren başlıca sağlık sorunları nelerdir?
Plevra Hastalığı
Asbestoz , asbest liflerinin solunması sonucu akciğerlerde skar oluşmasıdır. Oksijen ve karbondioksit, yaralı akciğerlere kolayca girip çıkmaz, bu nedenle nefes almak zorlaşır. Asbestoz genellikle uzun süre çok yüksek oranda maruz kalan kişilerde görülür, ancak herhangi bir semptom ortaya çıkmadan yıllar geçebilir.
Plevra hastalığı, akciğerleri ve göğüs boşluğunu (plevra) çevreleyen zarda değişikliklere neden olan kanserli olmayan bir akciğer durumudur. Zar baştan sona kalınlaşabilir (diffüz plevral kalınlaşma) veya izole alanlarda (plevral plaklar) veya akciğerlerin etrafında sıvı birikebilir (plevral efüzyon olarak bilinir). Plevral değişiklikleri olan herkesin nefes alma sorunları olmaz, ancak bazılarının daha az verimli akciğer fonksiyonu olabilir.
Akciğer Kanseri
Akciğer kanseri, akciğerin hava geçişlerini istila eden ve bloke eden kötü huylu bir tümördür. Asbest maruziyeti ile birlikte tütün içmek, akciğer kanseri geliştirme şansını büyük ölçüde artırır.
Mezotelyoma , akciğerleri ve göğüs boşluğunu (plevra) kaplayan zarın, karın boşluğunu kaplayan zarın (periton) veya diğer iç organları çevreleyen zarların nadir görülen bir kanseridir. Asbeste maruz kaldıktan 30 ila 40 yıl sonrasına kadar mezotelyoma belirtileri ortaya çıkmayabilir.
Akciğer kanseri ve mezotelyomaya ek olarak, asbest maruziyeti gırtlak ve yumurtalık kanserine de neden olabilir. Mevcut kanıtlar ayrıca asbeste maruz kalmanın farenks, mide ve kolorektum kanserine neden olabileceğini düşündürmektedir.
Asbeste Maruz Kalma Konusunda Endişe Duyan Kişiler İçin Tavsiyeler
Asbeste maruz kalmaktan endişe duyan kişiler, doktorlarını veya diğer tıbbi kuruluşları ziyaret etmelidir. Kişinin ayrıntılı maruziyetine ve tıbbi geçmişine ve fizik muayeneye dayanarak, ek test gerekip gerekmediğine doktor karar verecektir. Maruziyet meydana geldikten sonra asbest akciğerlerden uzaklaştırılamaz. Solunum sistemine daha fazla zarar gelmesini önlemek, hastalığın gelişme olasılığını azaltabilir veya mevcut bir hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir.